januar 03, 2008

Heeeeisann!


Godt nyttår og sånn!


Lenge siden sist, jeg beklager kanskje det.. Det ble slitsomt å skulle publisere noe fra Kenya, jeg fikk ikke triksa til noen bilder, og jeg klarte naturligvis miste min dyrebare USB-penn.. Men men..


Nå er jeg endelig hjemme da. Jula har vært som jula ofte er. Mett, fråtsende og klissvåt. Jeg er vel ikke den eneste som har svømt i ribbefett og klirret høyt med linjeakevitten. Forhåpentligvis er jeg heller ikke den eneste som har sovna fra et og annet vorspiel eller lagt seg uten å vite helt om man ligger oppå eller under senga. I det hele tatt har jeg tatt min rolle som et symptom på den sykdommen jula er svært svært alvorlig. Jeg har pynta meg, drukket mer enn jeg tåler og vært bajas på Mets..


I løpet av desember har vi shoppet for 41,5 milliarder kroner, av dette regnes det at ca 12.4 milliarder er blitt brukt på ren juleshopping. Jeg er ikke noen matteracer, men man trenger strengt tatt ikke være det for å se på slike tall og himle litt med øynene. Jeg ønsker ikke være noen gledesdreper eller grinete gammel gutt, men dette må i mine øyne betraktes som en sykdom. En hysterisk orgie av stressende mødre, fortvilte minstepensjonister og spikkende studenter. Jeg trenger heller ikke fortelle dere hva slike summer kunne gjort for mennesker som virkelig trenger det. Jeg mener naturligvis ikke at vi skal spise Mr.Lee eller gi hverandre gavepapir etter ribba, det jeg mener er at vi ikke lukker øynene mens vi sikler på silkeslipsa.


Jeg har brukt mine siste krøllede femtilapper på en glad glad jul, jeg har drukket meg full for like mye penger som et gjennomsnittlig barnehjem trenger for å brødfø 150 barn i en uke eller to.. Visst faen er jeg en fråtser, er lykkelig synder, men det jeg mener er ikke at vi skal glemme oss selv.. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for å ha det bra, men vi skal heller ikke glemme hvor lett det er å hjelpe andre som ikke har det bra i det hele tatt.. Scilo.org, reddbarna.no, unicef.no, folkehjelp.no.. Dette er nettsider som mye bedre enn meg forklarer hvordan man kan hjelpe andre, hvordan man gi 14 år gamle enker eller 16 år gamle alenemødre hjelp til mat og utdanning. Verden er full av organisasjoner som i pur idealisme eller i kynisk profittjag ønsker å hjelpe andre mennesker, etter min mening er det ikke så nøye hvorfor man vil hjelpe, bare man hjelper.. Kanskje er det blitt en bløt klisje, men det nytter faktisk.. Det gjør faktisk det..


Veeeeel.. Grunnen til at jeg at jeg starter det nye året med såpass stusselig tematikk er kanskje at jeg er litt grinete akkurat idag.. I Kenya har valget gått på ræva og naboer sloss mot hverandre. Befolkningen frykter et nytt Rwanda, og hvis ikke verden følger med er ikke det noen tom trussel.. Det er vel heller ikke noen trussel fra befolkningen, snarere et desperat rop om hjelp til statene som sloss om olje eller hamrer løs i umulige kriger.. Og jeg må til Volda; tro meg når jeg sier at det har jeg ikke mye lyst til.. Ikke et vondt ord om Volda, men jeg kunne egentlig godt tenkt meg å sitte skrivende på Skien Bibliotek frem til bacheloren skal leveres, jeg kunne godt tenkt meg å sovne ved siden av Vakre Vene hver kveld, jeg kunne godt tenkt meg å følge Oddrane tilbake til norges tvilsomme elite.. Jeg får trøste meg med at jeg ikke trenger være der lenge, kanskje kan jeg til og med pendle litt sånn hver tredje uke..


Jeg skal legge ut noen bilder fra Kenya.. Det var en fantastisk opplevelse, de to siste ukene kom også Tarjei og Martin ned.. Vi bodde i masaihytter, vi var med mobile helseklinikker og vi drakk blod.. Ikke Tarjei da, men det skal vi ikke holde imot ham;)


Når jeg har fordøyd alle intrykkene derifra håper jeg kanskje jeg kan skrive litt om hva som foregår der nede, hadde jeg forsøkt nå er jeg redd for det hadde blitt altfor platt og selvsagt.. To ting vil jeg allikevel si dere: Scilo, ved May-Lisa Spjelkavik og Arap Moi Childrens Home ved Justine Odoyua har gitt meg de perspektivene jeg håpet på, og de jeg ikke turte håpe på.. Jeg gleder meg til neste gang jeg våkner ved foten av Kilimanjaro.. Overskyet eller ei..


Vi snakkes snart (og jevnlig)


Nuss i panna fra Bård

1 kommentar:

Anonym sa...

Fantastisk å lese,Bård... Gleder meg til å høre mere om turen, så fort deg å skriv.. :)
Nuss i panna tilbake.. hehe
-Lek-

Følgere